Solidariteit met Disroot

Onze collega’s van het Nederlandse ethische hostingbedrijf disroot.org worden onterecht aangepakt: hun emails worden geblokkeerd door de mailservers van Microsoft (onder andere Hotmail, Outlook, Live, Office360). Het is niet de eerste keer dat een dergelijk lot is voorbehouden aan deze Libre Hoster door de hand van de Amerikaanse gigant: vorig jaar werd elk bericht afkomstig van Disroot automatisch als spam gemarkeerd door Microsoft in alle mailboxen die door hen worden gehost. Microsoft’s technische vereisten werden echter wel door Disroot gerespecteerd. Een contactpersoon bij Microsoft, gaf hen als reactie alleen een negatief antwoord, zonder enige uitleg:

  • Hallo,
    Zoals eerder vermeld, komt uw IP (178.21.23.139) op dit moment niet in aanmerking voor mitigatie. Ik verontschuldig me, maar ik kan geen details over deze situatie geven omdat we niet de vrijheid hebben om de aard van de blokkade te bespreken. Op dit punt zou ik u willen voorstellen om de technische normen van Outlook.com te herzien en na te leven. Deze informatie is hier te vinden. We betreuren het dat we op dit moment geen aanvullende informatie of hulp kunnen bieden.
    Met vriendelijke groet.

(vertaald uit het engels: disroot.org)

Oftewel: “Jullie zijn geblokkeerd maar we zullen niet zeggen waarom, jullie kunnen alleen wachten tot we anders beslissen.”

Na uitgebreide online zoektochten leerden de Disroots dat het een oude Microsoft-gewoonte is, om de mailservers van een provider zonder enige reden en voor onbepaalde tijd te bannen. Hierdoor wordt de communicatie tussen Disroot-gebruikers en Microsoft-gebruikers afgesneden, omdat deze laatste geen berichten meer kunnen ontvangen van Disroot. Komende van een “gigant” zoals Microsoft, die alleen handelt zoals het wil, geen uitleg of manieren om het probleem op te lossen geeft, lijkt het sprekend op machtsmisbruik. Als gebruikers van Microsoft’s e-maildiensten zelf vragen beginnen te stellen, zou dit iets in stand kunnen brengen. Gebruikers van Microsoft’s diensten die solidariteit willen tonen en Disroot willen steunen, kunnen Microsoft een bericht sturen om uitleg te vragen over deze blokkade en ze op te heffen. Via deze pagina kunt u contact met Miccrosoft opnemen.

We hopen dat er snel een oplossing voor Disroot komt. Lang leve ethische online spelers. Weg met de misbruikers ;)

agnez